Slider

Kodinhoitohuoneen kaakeleiden maalaaminen

4. elokuuta 2020

Maalasin joku aika sitten kodinhoitohuoneen luonnonvalkoiset (keltaiset) seinäkaakelit valkoisiksi. Olin pidemmän aikaa miettinyt, että uskallanko lähteä maalaamaan laattoja, sillä minua epäillytti maalin kestävyys ja se, että onko lopputulos sen näköinen, että jo pitkältä näkee, että laatat on selkesti maalattu. Päätöksen tekoa helpotti kuitenkin se, että kyseessä on kuiva tila. Maalipinta ei siis joudu samanlaiselle koetukselle kun mitä märkätiloissa.

Kokeilin ensin ihan muutaman laatan maalaamista, sillä halusin olla varma siitä, että lopputulos on mieluinen ennen isompaan urakkaan ryhtymistä. Kohdinhoitohuoneesta löytyy kolmelta seinältä laattaa kattoon asti, joten maalattavaa riittää. Testilaattojen perusteella jälki näytti lupaavalta, joten uskalsin aloittaa projektin. On aina hyvä ja helpompi kokeilla ensin pienemmässä mittakaavassa ideoita ja sitten vasta päättää, että kannattaako ja jaksaako ryhtyä tuumasta toimeen. Mahdollisten jälkien korjaaminen on näin helpompaa ja rahaakin säästyy, kun tarvittavia materiaaleja ei osta turhaan.


Olin jo aikasemmin uudelleen tapetoinut kodinhoitohuoneen seinät vähän sen jälkeen kun muutimme. Valitsin tapetiksi silloin Bårastapeterin Flora-tapetin valkopohjaisena. Koska tapetti oli puhtaan valkoinen, niin halusin myös laatoista puhtaan valkoiset. Tila on myös kapea ja ainut valo kodinhoituohuoneeseen tulee takaoven ikkunasta ja keittiöstä oven kautta, joten mitään kovin tummia värejä en halunnut käyttää, ettei tilasta tulee pimeää. Valitsin siis maalin sävyksi ihan sen valmiin perusvalkoisen mitä rautakaupoista löytyy valmiina purkista.

 Ennen maalaamista pesin laatat huolella ja annoin niiden kuivua kunnolla. Aloitin ensimmäisen kerroksen maalaamisen Tikkurilan Otex-tartuntapohjamaalilla. Telana käytin pientä vaahtomuovitelaa, missä oli pyöristetyt reunat. Laadukkailla ja puhtailla työvälineillä on lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Telarullia kanattaakin olla useita, jotta rullan voi vaihtaa uuteen heti kun jälki alkaa näyttämään huonommalta tai rulla ei pyöri sujuvasti. Maalia saa käyttää melko vähän ja tehdä ohuita kerroksia, jottei maali ala valumaan ja lopputuloksesta tulee siisti. Tämä on sellainen homma minkä kanssa ei kannata hosua, jos haluaa hyvän lopputuloksen. Aikaa kannattaa varata useampi päivä, sillä työ on tarkkaa ja maalin kuivumisajat täytyy ottaa huomioon. Loput kolme maalikerrosta maalasin Tikkurilan Luja maalilla. Neljän ohuen maalikerroksen jälkeen olin tyytyväinen lopputulokseen.


Kellastuneet hirsiseinät maalasin valkoiseksi ja pyykinpesukoneen vieressä olevasta nurkasta poistettiin iso ja kömpelö peltinen kura-allas. Sen tilalla voi nyt säilyttää kenkiä ja vaikka pyykkisäkkiä.

Haitarimallinen pyykinkuivausteline siirtyi myös pesukoneen vierestä hirsiseinälle. Se on nyt myös paljon alempana mitä ennen, joten pyykkien kuivumaan laittaminen on helpompaa kun ei tarvitse kurotella niin korkealle. Kodinhoitohuoneesta tuli näiden muutosten myötä toimivampi ja käytännöllisempi. Tuli taas huomattua, että pienilläkin jutuilla voi olla arjen sujumisen kannalta suuri merkitys.


Olen kyllä tosi tyytyväinen siihen, että lähdin maalaamaan laatat. Laattoja saa aika tarkasti katsoa, että huomaa, että ne ovat maalatut. Kannatti siis käyttää maalaamiseen kunnolla aikaa, vaikka ensin tuntui siltä, ettei maalaaminen lopu koskaan. Tila tuntuu nyt paljon raikkaammalta ja valoisammalta.

6 kommenttia:

 1. Hyvät tuli! Mä maalasin kerran keittiön välitilan kaakelit Ronseal tms kaakelimaalilla ja maali pysyi muuten kyllä hyvin, mutta jos siihen osui jollain esineellä, niin heti lohkesi maalipinta. Toivottavasti Tikkurilan maalit kestää seinässä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Onpa harmi, ettei maali kestänyt. Rautakaupasta suosittelivat tuota Tikkurilan Otex tartuntapohjamaalia ja Luja maalia siihen päälle. Muutaman viikon verran saa olla erityisen varovainen, että maali ehtii kovettumaan kunnolla. Onneksi mitään kovin suurta kulutusta ei tuossa meidän kodinhoitotilassa ole, joten toivotaan, että maali kestää. Täytyy sitten vaan paikata jos alkaa lohkeilemaan. Jossain vaiheessa on kuitenkin kodinhoitohuoneen ja viereisen kylppärin ja saunan remontti on ajankohtainen, niin jos siihen sakka selvitään niin se riittää. :)

   Poista
 2. Näyttääpä hyvältä ja ihanan valoisalta. Olen kuullut hyvää näistä Tikkurin maaleista, olleet kestäviä ihan kulutustakin vaativissa paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kaisa! :) Mukava kuulla. Toistaiseksi vaikuttaa ainakin ihan hyvältä ja levittyi nätisti. :)

   Poista
 3. Hei! Käytitkö Otex-maalista sitä haisevaa alkydiversiota vai vesipohjaista akvaa? Itse tein juuri vastaavan maalauksen ja käytin pohjalla alkydi-otexia, koska kokemukseni mukaan se pysyy lähes missä vain kiinni. Sain kuitenkin yhdestä kohtaa pienen suikaleen maalia irtoamaan teippejä poistettaessa (juu, poistin teipit liian myöhään) ja nyt hermostuttaa, onko tuo maali lopulta kuitenkaan hyvin kiinni kaakelissa. Veikkaan, että tarttuu vielä ajan kanssa tiukemmin, mutta hieman hermostuttaa. Onko sinulta lähtenyt mistään kohtaa maalia irti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en ihan väärin muista, niin minullakin oli käytössä se haiseva versio. Jonkun aikaa yleensä kestää, että pinta saavuttaa sen lopullisen kovuuden. Meillä on lähtenyt pieni palanen parista kohtaa, kun niihin on osunut jotain terävää (esim. pyykkiteline on hangannut.) Helppo ne on kuitenkin onneksi paikata. Nythän on muuten tullut Tikkurilalta ihan uusi maali, mikä on nimenomaan kaakeleille tarkoitettu. Olisi hauska päästä testaamaan myös sitä. :)

   Poista

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan