Slider

Kokemuksia Ikean keittiöstä

28. kesäkuuta 2019


Ajatukset eivät ole viime aikoina ehtineet blogiin asti, sillä elämässä on sattunut ja tapahtunut. Ajattelin kuitenkin tulla huikkamaan, että kaikki on ok. Olemme saaneet nauttia ihanista kesäilmoista ja kaikki ylimääräinen aika onkin kulunut ulkona pihalla puuhastellessa. Olen mm. rajannut sokkelin virustan sepelit reunanauhalla nurmikosta. Voitte kuvitella, että on ollut aikamoista hommaa pienellä metallilapiolla kaivaa rajausnauhalle sopivaa uraa. Tämä meidän tontti on aikaisemmin ollut pelto/niitty, niin sitä on korotettu kivillä. Mitä tahansa pihalla siis haluaakin kaivaa, niin vastassa on iso kasa erikokoisia kiviä. Lapio ei meinaa upota kivikovaan maahaan sitten millään. Yksi talon seinusta olisi vielä jäljellä, niin sitten tämäkin urakka on ohi. Olen myös tehnyt uuden kukkapenkin, siirrellyt vanhoja kasveja ja istuttanut uusia. Ollaan miehen kanssa myös uusittu talon kaikki kolme ulkoporrasta, sillä ne alkoivat olemaan vähän vaarallisia, kun osa askelmista oli päässyt vähän lahoamaan. Mies rakensi uutta ja minä kuljin perässä ja hion ja maalaasin. Uudet rappuset on rakennettu paksusta kestopuusta, niin toivotaan niille pitkää ikää. Ohikulkijat ovat muutaman kerran saattaneet päivitellä huumorimielellä sitä, kun me aina touhutaan jotain. :D Täällä on tosi ihania kaikki kyläläiset. Aina moikataan kaikille ja monesti joku jää vaihtamaan muutaman sanankin.

Ajattelin kirjoittaa vähän meidän keittiöstä, kun saan siitä aika usein kyselyitä. Meillähän on siis Ikean keittiö ja itse saneerauslaastilla tuunatut tasot. Kellastuneet hirsiseinät vahasin ruskeiksi Bloom-puvallalla sävyssä Muskotti. Ennen-kuvan keittiöstä löydät tästä postauksesta.


Moni kysyy millainen Ikean keittiö on ollut ja kannattaako sellainen ostaa. Edellisen kotiimme keittiön ostimme keittiöliikkeestä, joten on hyvä kun on ollut joku mihin verrata. Tämän keittiön remontissa lähdettiin liikkeelle siitä, että lähdin suunnittelemaan keittiötä Ikean suunnitteluohjelman avulla ihan kotikoneella. Edellisen kodin keittiöremontista oli apua, sillä tiesin jo aika hyvin, että mitä asioita pitää osata ottaa suunnittelussa huomioon. Suunnitteluohjelman käyttäminen oli helppoa, ja mitat sai syötettyä kotona suoraan ohjelmaan keittiötä suunnitellessa. Kun suunnitelma oli valmis ja mieskin oli sanonut sanottavansa, niin suuntasimme Ikeaan missä avasimme suunnitelman keittiöosaston tietokoneella. Se tarkistettiin henkilökunnan toimesta ja todettiin hyväksi. Saimme keittiöosastolta tarvikelistan hyllypaikkoineen. Sitten päästiinkin varastoon keräämään keittiön osia. Tavarat voi myös halutessaan tilata pientä maksua vastaan valmiiksi kerättynä.

Plussaa annan Ikealle siitä, ettei kaikkia tavaroita tarvitse hakea välttämättä kerralla ja täyttää kotia pahvilaatikoilla. Haimme itse tavarat siis osissa sitä mukaa kun keittö edistyi. Pitää vain muistaa pitää tarkkaa kirjaa siitä, että mitä on jo ostettu ja mitä vielä puuttuu. Itse tulostimme keittiösuunnitteluohjelmassa näkyvän listan, ja siitä aina yliviivasimme ne asiat mitkä oli jo hoidettu. Laatikoita on kuitenkin loppujen lopuksi ihan valtava määrä, joten näin löytää paljon helpommin oikeat laatikot, eikä tule ongelmaa tavaroiden säilyttämisenkään kanssa. Kaikkea löytyy myös yleensä varastosta, joten odotusajat ovat varsin lyhyet. Keittiöremontin voi siis aloittaa varsin lyhyelläkin aikataululla. Tärkeintä on kuitenkin suunnitella ja mitata kaikki erittäin huolella, niin ei tule yllätyksiä ja kaikki sujuu joutuisasti.

Kaapistoihin olen ollut kyllä tosi tyytyväinen. Rungot ja kiskot ovat laadukkaan ja tukevan oloiset, laatikostot toimivat hyvin ja pinnat on helppo pitää puhtaana. Kaapistot oli myös helppo asentaa paikoilleen, vaikka runkojen kasaaminen olikin aikaa vievä projekti. Jokainen joka on Ikean huonekaluja koonnut varmasti tietää, että ohjeissa tuntuu olevan loputtomasti työvaiheita ja, että ohjeita tulee noudattaa hyvinkin säntillisesti. Muuten voi käydä niin, että viimeisen osan kohdalla huomaakin, että jokin kohta meni pieleen ja on aloitettava kokonaan alusta. Vaikka joku kaappi näyttäisikin siis samalta, niin ei missään nimessä kannata luottaa siihen, että se kasataan samalla tavalla. Kaappiin tuleva sisältö ja laatikkojen määrä ja korkeus kun mm. vaikuttavat siihen millä tavalla kaappi kasataan.


Kodinkoneet ostimme kodinkoneliikkeestä, sillä saimme tosi hyvän tarjouksen mallikoneista. Talossa ollutta Festivon jääkaappipakastinta, emme lähteneet vaihtamaan, sillä se on varsin toimiva ja oikea tilaihme. Hanan ostimme Ikeasta ja sitä, en ehkä ostaisi Ikeasta enää toistamiseen. Hana on siis kerran alkanut vuotamaan liitoksesta ja se valutti vettä roskiskaappiin. Onneksi oltiin kotona ja huomattiin tilanne hyvin nopeasti. Hanan vaihtaminen uuteen meni tietenkin takuuseen ja saatiin hyvää ja nopeaa palvelua. Eli takuuasiat hoituvat oikein hienosti Ikean kanssa ja putkimies tuli paikalle Ikean kautta uuden hanan kanssa. Tässä uudessa hanassakin ilmeni ikävä kyllä pieni ongelma, nimittäin hanan kahva irtoaa aina välillä, joten sekin tulee menemään vaihtoon. Voihan se tietenkin olla, että meillä on vaan ollut huonoa tuuria hanan suhteen.

Edellisessä kodissa meillä oli tiskialtaana Blancon Silgranit allas ja se oli omasta mielestäni kestävämpi ja helpompi pitää puhtaana, kun mitä Ikean valkoinen komposiittiallas. Toki hinnassakin on eroa, joten samanlaista kestävyyttä en lähtenyt odottamaankaan. Meidän nykyisen altaan reunasta lohkesi siis pala kun pesin altaassa uunipeltiä, kun pelti kolahti altaan reunaan. Altaan ja hanan ostaisin ehkä omien kokemusten perusteella muualta, mutta keittiön kaapit voisin siis hyvinkin vielä ostaa Ikeasta, sillä niihin olen ollut tosi tyytyväinen. Myöskin mies on ollut oikein tyytyväinen Ikean keittiöön. Ikean kodinkoneista minulla ei valitettavasti ole kokemusta, joten olisi kiva kuulla millaisia kokemuskia teillä niistä on? Ainakin takuu näyttäisi olevan niissäkin varsin hyvä, kuten muutenkin Ikeassa.


Meillä oli myös pienimuotoinen ongelma Ikean tasojen kanssa, joten päädyttiin pikaratkaisuna tuunaamaan tasot saneerauslaastilla. Laastilla tuunatut Ikean työtasot ovat kestäneet yllättävän hyvin käytössä. Kulmassa laastin alla oleet tasot elivät kuitenkin hirsiseinien eläessä, ja saumakohtaan tuli halkeama jonka olen paikannut. Tämän mahdollisen ongelman aavistimme jo etukäteen, sillä hirsisenät voivat elää jopa 4 cm verran. Mies teki lopulta saumaan kunnon liikkumavaran, joka täytettiin silikonilla, niin nyt taso on pysynyt ainakin toistaiseksi ehjänä. Haaveilemme kivitasoista, mutta koska tuo meidän saareke on sen verran iso, niin voi olla vähän haastavaa saada siihen tarpeeksi isoa yhtenäistä levyä. Nykyinenkin taso koostuu siis kolmesta eri tasosta. Saarekkeeseen ei muuten ole tullut yhtään halkeamia saumojen kohdille, vaikka laastin alla onkin kome tasoa rinnakkain. Eli kulmaan ilmestynyt murtuma johtui ihan vain kulmasssa olevasta hirsiseinästä, joka elää sen verran reilusti. Olen lakannut tasot jälkikäteen vielä venelakalla, jotta sain niistä paremmin kulutustakestävät. Venelakka oli vain harmittavan vihertävää kuivuttuaan, joten huonekalulakalla sai kauniimmanvärisen lopputuloksen. Venelakka on kyllä super kestävää ja pinta on helppohoitoinen, mutta tasojen kaunis vaaleanharmaa väri siinä kyllä vähän kärsi. Eli ehkä lähtisin vain ennemmin tekemään useampia kerroksia kalustelakalla. Sanoisin, että noin viisi kerrosta olisi varmaankin hyvä määrä. Kolme ohutta kerosta ei ollut ihan riittävä määrä, kun mekin puuhataan niin paljon keittiössä. Pinta kun otti pientä osumaa, jos jokin vähän painavampi tai terävämpi tippui tai osui siihen. 

Kysykää ihmeessä, jos tulee vielä jotain mieleen keittiöstä. Yritin kasata ylle vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Lopuksi muuten vielä sellainen info, että pääsin Loviisan Wanhat talot -tapahtuman Vip-bloggaajaksi, joten luvassa on mm. lippuarvonta tapahtumaan. Meillä on tosi kiva Vip-bloggaajaporukka, jonka kanssa ollaan käyty tutustumassa tapahtumaan. Tulen siis elokuussa 24.-25.8.2019 pyörimään Loviisassa Wanhat talot-tapahtumassa, joten voi tulla juttelemaan ja pyytämään vaikka seuraksi kiertelemään kohteita ja kirppiksiä.

Minä menen parantelemaa flunssaa. Palataan! :)

8 kommenttia:

 1. Kaunis on teidän keittiönne, vaaleat selkeät kalusteen sopivat hyvin hirseinän kupeeseen.

  Haaveilen tiskialtaan sijoittamisesta ikkunen eteen, mutta mietin käytännöllisyyttä ikkunan pesun kannalta. Minkälainen ikkunan ja hanan tulisi olla, että sisään päin avautuva ikkuna ei ota kosketuksiin tuollaisen korkean hanan kanssa. Miten teillä on käytännössä tämä yhtälö toiminut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Meillä siis tuo hana on niin kapea, että ikkunat mahtuvat avautumaan hanan kummaltakin puolelta. Ikkuna on siis kaksiosainen. Eli hana on juuri ikkunoiden keskikarmin kohdalla ja sen on karmin levyinen, jolloin se ei haittaa ikkunoiden avaamista sillä se ei tule avautuvien osien eteen vaan jää ainoastaan karmin kohdalle. Ikkunasta on helppo pyyhkiä vaikka talouspaperilla mahdollisen vesiroiskeet. En koe ikkunan kohdalla olevaa allasta yhtään hankalaksi. Kyllä myös laattoihin tulee roiskeita ja niitäkin joutuu pyyhkimään. :)

   Poista
 2. Kaunis keittiö teillä kyllä on! Olisiko sulla ollut vielä lähikuvaa tasosta? Erittäin mielenkiintoinen ratkaisu tasottaa taso saneerauslaastilla! Oletteko tykänneet lopputuloksesta? Näyttää kauniilta. Onko pinta röpelöinen? Kuinka helppo sen on pyyhkiä? Imaiseeko se lian itseensä? Olipas paljon kysymyksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tasot eivät ole olleet loppupeleissä kovin kestävä ratkaisu, joten en lähtisi tekemään enää sillä työmäärällä uudelleen. Pintaa on paikoin jo korjattu useampaan kertaan ja lika helposti pintyy röpelöiseen pintaan. Meilläkin tämä oli tällainen hätäratkaisu.

   Poista
 3. Hei, täällä on Ikean keittiö suunnitteilla ja olipa ihanaa löytää hyvä postauksesi:) onko teillä integroitu astianpesukone? Minkä merkkinen se mahtaa olla ja oliko asennuksessa jotain kommelluksia? Haluaisin koneet kodinkoneliikkeessä omaan keittiöön mutta mitoitus mietityttää. Aurinkoista kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Mukava kuulla, että postauksesta oli hyötyä. :) Meillä on myös koneet muualta ostettu. Tiskikone on Boshin. Ensimmäinen kalusteovi ei kovin kauaa pysynyt tiskikoneen päällä, mutta saatiin se vaihdettua uuteen ja uudessa ovessa olikin erilainen kiinitys ja se on toiminut hyvin. Eli en sitten tiedä, että onko muillakin ollut ongelmia tuon tiskikoneen oven kanssa, kun se kiinnitys systeemi oli tosiaan välissä muuttunut. Muuten keittiön asennus oli tosi helppoa ja sujui ongelmitta, kun vaan noudatti ohjeita tarkasti. Kiitos! Sitä samaa myöskin sinne! :)

   Poista
 4. Tuohan on kätevää jos tavarat voi hakea osissa sitä mukaa kun rakentaminen edistyy! Paljon muuttaneena olen kokenut jo monet putkiremontit ja taas on yksi edessä täällä Vaasan kodissani. Sen yhteydessä olen miettinyt uusia myös keittiön. Varsinkin kaapistot on nimittäin todella aikansa eläneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan kätevää. :) Muistaakseni parilla kympillä saa ostaa myös keräyspalvelun, niin keräävät osat valmiiksi varastosta. Tsemppiä remonttiin!

   Poista

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan