Kiitos kaikille mielettömän mukavasta palautteesta remontoituun keittiöömme liittyen. Sain paljon kyselyitä keittiön työtasoista, joten lupasin kirjoittaa tasoista ihan oman postauksen. Kokeilimme tasoja tehdessämme useampia erilaisia tuotteita ja menetelmiä. Kerron tässä postauksessa ne tuotteet ja työvaiheet mihin lopulta itse päädyimme.
Tasoina meillä on siis keittiössä Ikean työtasot, joiden päälle olemme tehneet betonimaisen/mikrosementtiä muistuttavan pinnan saaneerauslaastilla. Edellisestä postauksestani löydät tarkemmat selityksen sille miksi päädyimme tällaiseen ratkaisuun. Tämä taitaa muuten olla varmaankin blogihistoriani uskaliain tuunaus. Ideana sellainen, että se sai rautakaupan sedätkin pudistelemaan päitään. Varsinainen "täysin omalla vastuulla"-kokeilu siis. :D
Tasoina meillä on siis keittiössä Ikean työtasot, joiden päälle olemme tehneet betonimaisen/mikrosementtiä muistuttavan pinnan saaneerauslaastilla. Edellisestä postauksestani löydät tarkemmat selityksen sille miksi päädyimme tällaiseen ratkaisuun. Tämä taitaa muuten olla varmaankin blogihistoriani uskaliain tuunaus. Ideana sellainen, että se sai rautakaupan sedätkin pudistelemaan päitään. Varsinainen "täysin omalla vastuulla"-kokeilu siis. :D
1. Puhdista työtasot kunnolla ja hio/karhenna pintaa hieman jos mahdollista, jotta saneerauslaasti tarttuu tasoon mahdollisimman hyvin kiinni. Tasojen saumoihin voi/kannattaa laittaa saumanauhaa vahvistamaan saumoja ja estämään mahdollista halkeilua. Lattia kannattaa myös suojata huolella, sillä rapatessa tunnetusti roiskuu. Laastina käytimme vaativille pinnoille tarkoitettua Weber Vetonit RF saneerauslaastia. Yhdellä pussillisella pärjää hyvin pitkälle, joten tämä tuunaus ei tule kovinkaan kalliiksi. Joku toinen laasti voi olla tietenkin yhtä hyvä ellei jopa parempaa. Oma kokemus kun eri laastilaaduista on hieman rajallinen. Perinteinen betoni ei tässä tapauksessa kuitenkaan toimi, sillä se on vähän sama asia kun yrittäisi saada märkää hiekkalaatikon hiekkaa pysymään keittiön tasossa kiinni... Arvasit oikein. Sitäkin kokeiltiin kun kaapista sattui löytymään. Toki jos haluaa hieman rouheampaa pintaa voi kokeilla tehdä jonkinnäköisen oman sekoituksen saaneerauslaastista ja betonista.
2. Ensimmäinen laastiseos saa olla aika paksua, jotta se tarttuu tasoon kunnolla kiinni, eli pussissa olevan ohjeen mukainen sekoitus on varsin toimiva. Sekoitimme laastin porakonevispilällä. Aluksi kannattaa tehdä vähän pienempi määrä kerrallaan, ennen kun pääsee jyvälle ja vauhtiin. Laasti alkaa nimittäin aika nopeasti kuivahtamaan ja jähmettymään. Suihkepullo osottautui hyväksi apuvälineeksi jos laasti meinasi alkaa kuivumaan liikaa. Tärkeää on levittää laastia mahdollisimman hyvin jokaiseen paikkaan. Varsinkin tason reunojen ja kulmien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä niihin massaa on vaikeampi levittää ja saada pysymään. Levittämiseen käytimme lastaa. Kerrosten ei tarvitse olla kovin paksuja, jotta ne kuivuvat hyvin. Ohuemmat kerrokset on myös helpompi levittää. Ensimmäisen kerroksen ei tarvitse myöskään olla vielä hirveän tasainen, sillä päälle tulee vielä ainakin muutama kerros laastia tasaamaan pintaa. Itse laitoimme yhteensä neljä kerrosta.
3. Anna pinnan kuivua aina kerrosten välissä täysin kuivaksi. Mielellään vaikka seuraavaan päivään. Kun pinta on täysin kuiva voi siitä hioa enimmät korkeuserot pois. Taso vaatiin päällensä useamman kerroksen laastia, jotta alla oleva taso jää joka kohdasta varmasti piiloon ja jotta pinnasta tulee kestävä ja riittävän paksu. Toinen kerros ja tulevat kerrokset voivat olla ensimmäistä kerrosta löysempää massaa, jotta laasti on helpompi levittää ja pinnasta tullee tasaisempi. Ensimmäinen kerros muistutti liian paksua puuroa ja loput kerrokset vastasivat perus puuroa koostumukseltaan. Kokeilemalla oppii parhaiten, että millainen on sopiva sekoitussuhde. Kerrosten välissä on hyvä aina tehdä pieni välihionta, jotta seuraava kerros tarttuu paremmin ja jotta se on tasaisempi ja helpompi hioa.
4. Kun olet tyytyväinen kerrosten määrään ja viimeinenkin kerros on täysin kuiva, niin hio pinta mieleiseksi. Itse käytimme lopuksi vesihiomapaperia, niin saimme pinnasta kivan tuntuisen ja sileän. Emme hioneet ihan kaikkia pieniä kuoppia ja epätasaisuuskia pois sillä halusimme, että taso jää eläväpintaiseksi.
5. Kun taso oli puhdistettu kaikesta hiomapölystä niin käsittelin sen valkoisella Tikkurilan Supi Saunavahalla. Lakan tai kirkkaan vahan levittäminen tason päälle olisi tummentanut pintaa liikaa. Keksin kokeilla kaapista löytynyttä valkoista saunavahaa mikä osottautuikin varsin toimivaksi ratkaisuksi. Levitin saunavahan huolella jokaiseen paikkaan pieni alue kerrallaan. Alueiden rajojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä vahaa kuivuu aika nopeasti. Häivytä siis rajat huolella ja hommassa saa myös olla aika nopea. Levitin vahan nukkaamattomalla liinalla. Vahasin tason kahteen kertaan jotta sain siitä tasaisen värisen ja jotta vahaa oli varmasti joka paikassa. Toisen kerroksen vahasin tosi kevyesti ja ohuesti, jotta pinnasta ei tulisi liian valkoinen.
6. Lopuksi kun vaha oli täysin kuiva lakkasin tasoin matta pintaisella kalustelakalla kolmeen kertaa. Tasoissa voi käyttää toki muutakin lakkaa tai pintakäsittelyä ihan oman mielensä mukaan.
Tason päällystämisessä on monta työvaihetta, joten hommaan kannattaa varata useita päiviä aikaa. Toistaiseksi taso on ollut toimiva ja se on saanut myönteistä palautetta tason nähneiltä. Terävien veitsien ym. kanssa saa tietenkin olla varovainen ettei riko lakkapintaa. Ei se varmaan ikuinen ole, mutta tähän hätään varsin kelpo ratkaisu.
Mukavaa viikonloppua kaikille!
Minä painelen kohta pihalle jatkamaan pihan siistimistä.
Minä painelen kohta pihalle jatkamaan pihan siistimistä.
Teillä on nyt kyllä niin ihana keittiö.Tuo saareke näyttää myös upealle!
VastaaPoistaUKiitos kovasti Aikku! :)
PoistaSaareke on kyllä ollut tosi kiva kun se on niin reilun kokoinen. Se toimii hyvänä apupöytänä kun on juhlia. Miinuksena se, että kun se on keskellä asuntoa niin siihen tuppaa kertymään tavaraa.
Kerrassaan mainio lopputulos! Houkuttaisi kokeilla omaankin keittiöön, jonka tasot ovat nyt about 6 vuotta vanhat :)
VastaaPoistaKiitos paljon Anne! :)
PoistaTämä oli kyllä ihan kiva tuunaus ja plussaa erityisesti siitä, ettei tullut kovin kalliiksi. :)
Todella hienot!
VastaaPoistaKiitos Elisa! :)
PoistaUpea ❤
VastaaPoistaKiitos kovasti Tarja! :)
PoistaSiis aivan ihana muutos <3 Tekispä mieli koklata sillä vanhat tummat tasot ärsyttää niin :D
VastaaPoistaKiitos kovasti Jonna! :)
PoistaKaunis keittö teillä :) Minkä merkkinen tuo teidän liesituuletin on?
VastaaPoistaKiitos! :) Liesituuletin on Savo-merkkinen. :)
PoistaKuinka tasot ovat kestäneet, nyt kun käyttökokemusta on hieman pidemmältä ajalta?
VastaaPoistaHei, hyvin ovat kestäneet. Muutamaan kohtaa on tullut ihan pieni reikä terävistä esineistä, mutta ne on ollut helppo paikata, joten lakkakerroksia olisi voinut ehkä olla pari lisää velä. :)
PoistaHei,
VastaaPoistaMielenkiintoinen ratkaisu. Miksi ette käyttäneet mikrosementtiä tähän? Itsekin olen harkinnut saneerauslaastin käyttämistä wc-tason käsittelyyn.
Onko tasot edelleen kestäneet kulutusta hyvin?
Meille piti tulla ensin vaaleat saarnitasot, mutta kun alettiin asentamaan tasoja huomattiin, että osa tasoista oli aivan eri sävysiä pidempien tasojen kanssa. Tasojen asentaminen oli jo aloitettu, joten puolia niistä ei voinut enää palauttaa. Meidän olisi pitänyt myös tarkistaa Ikealla joka ikinen paketti ja vertailla värieroja keskenään, että olisimme saaneet saman väriset tasot. Mikä olisi ollut ihan valtava työ. Kyseessä oli Ikean uutuus taso ja annoimme kyllä palautetta asiasta. Kokeilin ensin vahata tummempia tasoja valkoisella, mutta se ei häivyttänyt värieroa tarpeeksi. Piti siis keksiä joku nopea ja edullinen ratkaisu. Päätettiin että tämä ratkaisu tulee todennäköisesti olemaan väliaikainen kunnes keksimme jonkin paremman ratkaisun, siksi mikrosementtiä ei valittu sen kalliin hinnan vuoksi. En myöskään tiedä miten se pysyy vanhojen tasojen päällä. Tasot ovat kestäneet muuten hyvin paitsi talon ulkonurkassa on pientä halkeamaa sauman kohdalla kun talo liikkui niin paljon kesällä kuivuessaan. (hirsitalo liikkuu noin. 4 cm.) Hyvin ovat muuten kestäneet. Vielä on vähän auki mitä tilalle tulee, kun tuo seinien ja talon eläminen pitää ottaa huomioon. Saumakohdissa pitää siis olla vaikka silikonia, jotta se antaa elämiselle periksi.
PoistaOnpas upea tosiaan! Nyt en malta odottaa, että meillä puretaan vanha keittiö. Odotetaan vielä laikkaa ja paria muuta työkalua saapuvaksi. Kiva kun kerroit tuosta tason käsittelystä noin tarkasti.
VastaaPoistaKiitos todella perusteellisesta kuvakertomuksesta. Kylläpä tuli upeaa jälkeä. Tuttavillamme on keittiössä vesivahinkoa, enkä ole ollut yhtään tietoinen, että tälla tavoin voisi pintoja tuunata. Pitääpä oikein tutkia asiaa, josko pientä säästöäkin voisi syntyä, kun voisi ainakin osan vahinkosaneerauksesta tehdä itse. Kiitos paljon ideasta. https://kuivatalo.fi/vahinkosaneeraus/
VastaaPoista