Slider

Seinille koristelistat ja kaksiväriset seinät

7. toukokuuta 2019


Kapea ja pitkä käytävä on yleensä sellainen asia, joka aiheuttaa harmaita hiuksia monelle kotiaan sisustavalle. Myös meidän kodista löytyy tällainen päänvaivaa aiheuttava käytävä. Kotimme käytävän varrelta löytyy wc ja kolme lastenhuonetta, joten tila on jatkuvasti ahkerassa käytössä ja huoneisiin on päästävä kulkemaan vaivattomasti. Kapeaa käytävää ei voi siis varsinaisesti sen ihmeemmin sisustaa, jottei tilasta tule liian ahdasta. Valkoinen seinien väri on lähes aina varma ja turvallinen valinta pieneen ja ahtaaseen tilaan, mutta se voi olla myös vähän turhan kylmä ja hieman tylsäkin vaihtoehto. Tyhjänä tällainen tila näyttääkin helposti melko kolkolta. 

Kun ostimme tämän talon, niin käytävällä oli tummansininen tapetti missä meni kullanvärinen ruudukkokuvio. Myös oikealla seinällä oleva wc:n ovi oli sininen. Tapetti oli omaan makuuni liian tumma ja kuvio turhan levoton, joten tapetin päälle laitettiin melko pian valkoinen tasoitetapetti. Talossa oli kaikki tapetit tapetoitu suoraan kipsilevyyn ilman pohjamaalia, joten niiden irrottaminen ilman kipsilevypinnan repeytymistä olisi ollut ihan mahdoton tehtävä. Tasoitetapetti on silloin hyvä ja nopea ratkaisu, ja sen päälle pystyy myös maalaamaan, ilman tapetin kupruilua. Tasoitetapetin saumakohdat kannattaa lopuksi myös pakkeloida ja hioa, niin saa kauniin ja tasaisen uuden seinäpinnan jonka päälle on kiva lähteä maalaamaan.


Nettiä selatessani mieleni syövereihin oli jäänyt kuvia seinistä, joissa yläosa ja alaosa oli erotettu toisistaan koristelistalla. Esimerkiksi Pihkala -blogista löytyy upeasti toteutetut seinäpaneelit. Ajattelin, että kaksiosaiset seinät sopivat hyvin myös tämän talon henkeen, joten halusin lähteä kokeilemaan ideaa. Nämä meidän seinät on toteutettu melko yksinkertaisesti, eli 50 cm korkeuteen lattiasta on liimattu supervahvalla asennusliimalla koristelista. Olimme jo aikaisemmin vaihtaneet kaikki talon tummanruskeat jalkalistat valkoisiin 10 cm korkeisiin jalkalistoihin. Valitsin seinälle melko kapean koristelistan, sillä meillä ei ole kovin korkea huonekorkeus ja koska jalkalista on jo melko paksu ja koristeellinen. Kummatkin listat ovat Cello-merkkiset. Listan yläpuoli on maalattu vihreään taittavalla harmaalla. Sävy on tarkemmin Tikkurilan Deco Grey-värikartan 1902 ja maalina on täyshimmeä ja mattapintainen Harmony. En halunnut sävystä liian kylmää, enkä myöskään puhdasta harmaata, sillä se olisi ollut turhan kova ja moderni valinta. Tämä sävy sopii myös hyvin ruskeiden hirsiseinien kanssa yhteen ja se tuo lämpöä tilaan. Alaosan valkoinen on vielä vähän turhan puhtaan valkoinen sävyltään, mutta kuvissa onkin vasta pohjamaali/seinissä jo ennestään ollut valkoinen sävy. Tarkoituksena olisi maalata alaosa vielä uudelleen lämpöisemmällä ja listojen sävyyn paremmin sointuvalla valkoisella. Projekti on vielä vähän kesken, sillä muutamasta seinästä puuttuu vielä listat. En kuitenkaan malttanut olla kirjoittamatta käytävän uudistuneesta ilmeestä.

Nyt kun seinässä on muutakin väriä kuin valkoista, niin keittiön kattoon asti ulottuva laattaseinäkin tulee paremmin esille. Kaksivärisissä seinissä on myös samanlaista "vanhanajan" tunnelmaa, mitä talon toisessa päädyssä olevisssa kahdessa kakluunissa on. Koristelistan kanssa seinä sopii myös paremmin vanhojen väliovien kanssa yhteen. Nuo vanhat täyspuiset ovet ovat muuten välillä kaikkea muuta kun suorat, kun hirsitalossa seinät voivat elää jopa 4 cm verran, mutta pidän niistä silti tosi paljon. Ne tuovat tänne niin palon ilmettä ja tunnelmaa. Nyt sisustus on kaikenkaikkiaan taas askeleen verran yhtenäisempi. 

  Aika pienellä vaivalla ja melko edullisesti saatiin tälläkin kertaa ihan erilainen ilme aikaiseksi. Vai mitä mieltä olet?


4 kommenttia:

 1. Wau, tosi kaunis ja rauhallinen väritys, tyylikäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Väri on kyllä tosi kiva ja kun on vielä mattapintainen, niin tuo jotenkin enemmän "arvokkuuttakin" tilaan. :)

   Poista
 2. Vaalea väri luo kyllä pieneen tilaan kivasti avaruutta. Ja kun se ei ole kokonaan valkoinen niin tuo myös juurikin sitä lämpöä. Ja nuo koristelistat sopivat kivasti tuohon kokonaisuuteen. Onko listat kotimaista puuta vai mitä materiaalia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Listat on ostettu K-raudasta ja ovat muistaakseni Cello-merkkiset. Ovat puuta ja listoilla oli PEFC-sertifikaatti. Sen enempää en valitettavasti osaa kertoa. :)

   Poista

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan