Slider

50-luvun kirjakaapin muodonmuutos

9. tammikuuta 2020


Tiedättekö sen tunteen kun jollekkin vanhalle esineelle pystyy antamaan uuden elämän?

Pääsin kokemaan tämän tunteen, kun meille kotiutui 50-luvun kirjakaappi, joka oli kipeästi kunnostusta kaipaavassa kunnossa. Kaapin päällä on varmaankin ollut kukkia ja erilaisia esineitä, sillä sen pintaan oli jäänyt erimuotoisia alueita kukkien kasteluveden ja auringonvalon seurauksena. Vitriini oli ollut pitkään tyhjillään olleessa talossa, joten se pääsi ihan ensimmäiseksi kunnon pesulle. Kaapin pinnassa ollut ruskea petsi lähti paikoin ihan kostealla liinalla pyyhkimällä irti. Myös kaapin lakkakerros oli melko huonossa kunnossa ja se puuttui paikoin kokonaan.

Koska kirjakaapin päällinen oli päässyt niin huonoon kuntoon, niin päädyin lopulta maalaamaan kaapin. Jos kaappi olisi ollut paremmassa kunnossa, olisin todennäköisesti antanut sen pitää entisen tummanruskean ulkoasunsa. Mielessäni pyöri idea kaksivärisestä kaapista, ja koska autotallista sattui löytymään jo valmiiksi mustaa sekä valkoista kalustemaalia, niin päätin lähteä kokeilemaan näitä sävyjä. Halusin maalata lasillisen vitriini syvennyksen vaaleaksi, koska siellä säilössä olevat esineet tulevat mielestäni paremmin esille vaaleaa taustaa vasten. Aikaisempi tummanruskea petsaus jätti vitriinin sisäpuolella olevat esineet vähän ehkä liiaksi varjoonsa.  Ulkopuolesta päätin maalata mustan, jotta kaappi saisi vaalean värin rinnalle lisää ilmettä. Kaappi kaipasi mielestäni muutenkin tummaa väriä, sillä olihan alkuperäinenkin väri tummanruskea ja halusin ottaa myös tämän huomioon.


Puhdistamisen ja kevyen hionnan jälkeen irrotin kaapista lasiovet ja hyllylevyt. Maalasin kaapin sisäosan ensin valkoisella vesiohenteisella pohjamaalilla, mutta ruskea petsi tahtoi puskea siitä läpi muuttamalla valkoisen vaalenpunaiseksi. Kun vaihdoin vesiohenteisen maalin öljypohjaiseen tartuntapohjamaaliin, niin sain kaapin pysymään puhtaan valkoisena. Viimeiset kaksi valkoista kerrosta on maalattu valkoisella vesiohenteisella ja himmeällä Helmi kalustemaalilla. Ulkopuolen maalasin mustalla kalustemaalilla, ja päätin vielä lopuksi laittaa mustan liitutaulumaalin pinnalle. Liitutaulumaalilla tuli kyllä tosi kiva mattainen ja vähän vanhan näköinen pinta.

Kaapissa oli ennestään musta nuppivedin, mutta koska se ei oikein erottunut mustaa taustaa vasten, niin vedin vaihtui Ikeasta löytyneeseen nahkavetimeen.


Kaappi on alkujaan miehen isovanhempien, joten siihen liittyy varmasti paljon muistoja. Tämän vuoksi oli entistäkin mukavampaa tarjota kaapille uusi koti ja uusi elämä. Nyt mekin olemme jättäneet vitriiniin omat jaäkemme ja muistomme uuden ulkoasun myötä, ja toivottavasti vitriini saa kerryttää vielä pitkään lisää muistoja ylleen.

Mitä olette mieltä muutoksesta?


4 kommenttia:

 1. Upea muutos! Minullakin on kokemusta vanhojen huonekalujen maalaamisesta, vaikka toki aina tulee mietittyä pilaako maalaaminen jotenkin vanhan huonekalun arvon. Olen myös useammassa maalausprojektissa huomannut saman, kuinka vanha petsi puskee valkoisen maalin läpi ikävästi, ja olen kiitollinen, että jaoit vinkin siitä, mitä voisin seuraavassa projektissa tehdä toisin asian suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kiitos paljon! :) Samaa itsekin mietin, mutta toisaalta ehkä parempi, että huonekalu on sen näköinen mistä itse pitää, jotta se tuntuu omalta ja usein sen takia myös tärkeämmältä. Ennemmin tekee oman näköisen ja antaa huonekalulle uuden kodin, kun että unohtaa sen jonnekin varastoon. Jos nyt on jokin todella hyväkuntoinen, niin sitten varmaan myisin eteenpäin jos en itse pitäisi ja etsisin tilalle jonkun sellaisen, minkä raaskii sitten vaikka maalata. Ihana kuulla, että postauksesta oli apua. Mukavia maalaushetkiä ja onnistuneita projekteja sinne! Kiitos kun jätit kommentin. :)

   Poista
 2. Heippa! Olen tämmöistä kaappia etsinyt kunnostettavaksi, mutta aino ongelma jota mietin on, miten lasit irroitetaan puhdistettavaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaappi on oikein valmistettu niin yläurat ovat syvemmät kuin alaurat. Laseja nostamalla ne voi kääntää pois.

   Poista

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan