Slider

Aurinkokennolyhdyt ja patterilla toimivat kynttilät takapihalla

21. syyskuuta 2019


Ollaan saatu tänä kesänä pihalla paljon aikaan. Jatkoimme oikeastaan suoraan siitä mihin viime syksynä jäätiin. Pihan kanssa lähtötilannehan oli sellainen, että pihalta puuttui hiekka kokonaan ja moni juttu oli jäänyt kesken. Viime keväänä aloitettiin pihan laittaminen aitaamalla takapiha tummanharmaalla verkkoaidalla ja purkamalla keskenjääneet punatiiliset aitapylväiden alut etupihalta. Tiiliä vietiin kaatopaikalle muutaman peräkärrykuorman verran. Myös paljon muuta pienempää pihatavaraa lähti kaatopaikalle. Kun piha oli siistitty, niin tilasimme pari rekkavaunullista hiekkaa, joka levitettiin pihalle talkoovoimin. Aloimme viime kesänä myöskin rakentamaan kesken jäänyttä autotallia loppuun. Tiedettiin jo taloa ostaessamme, että pihassa ja keskeneräisessä autotallissa riittää haastetta, mutta otettiin se asenne, että kyllä me saadaan ne kuntoon. Tämä on meille molemmille ensimmäinen täysin oma piha, joten vielä opetellaan sen hoitamista, mutta tosi hyvin on mennyt ja pihan laittaminen on oikestaan hurjan mukavaa puuhaa. Siinä näkee nopeasti omien käsiensä jäljen ja aika ihanaahan se on seurata, kun itse valitut ja istutetut kasvit alkavat kasvamaan ja kukkimaan.

 Moni ohikulkija on kertonut, että talomme oli melko pitkään myynnissä. Sijainti on monen mielestä varmasti melko syrjäinen, ja kesken jäänyt piha ja autotalli olivat varmasti suurimpia syitä tähän. Ollaan puhuttu siitä, että olisi hauska pyytää välittäjä uudelle arviointikäynnille nyt kun suurimmat työt alkavat olemaan takanapäin. Uskoisin, että tekemämme työt ovat vaikuttaneet myös talon arvoon, mikä on yksi syy siihen, että miksi tämän talon ostaminen pian pari vuotta sitten houkutti.


Sain tänä keväänä pihan suunnittelemiseen apua ystäväni anopilta, joka opiskeli pihasuunnittelijaksi. Olemmekin siis tänä kesänä siirtäneet vanhoja kasveja uusiin paikkoihin, ja lisäksi pihalle on ilmestynyt myös uusia kukkia ja puita. Karsimme takapihaa myöskin niin, että toiselle puolelle pihaa saatiin lapsille reilunkokoinen nurmialue lasten leikejä varten. Toisesta päästä pihaa löytyy sitten kukkapenkki, hyötykasveille oma alue, sekä hiekkalaatikko jonka rakensimme pihalta löytyneestä pitkästä hirsipylväästä. Teimme toiselle puolelle etupihaa myöskin nurmikon ja laatoitimme tulevalle roskiskatokselle paikan. Olen päässyt siis myöskin suunnittelemaan roskiskatosta, jonka mies on piirtänyt suunnitelmieni pohjalta. Odotan innolla, että pääsen näkemään miltä oma suunnitelma näyttää valmiina katoksena. Toivon, että siitä tulee oikein hieno ja ennen kaikkea toimiva. 

Myös autotallin kanssa ollaan edetty hurjan paljon. Ensi keväälle jää vielä rännien asennus autotallin nurkilta löytyviin kaivoihin ja sitten onkin valmista. Loppusuoralla ollaan.  On ollut mukavaa, kun ollaan saatu tosi positiivista palautetta pihasta monelta ohikulkijalta. Ollaan siis aidosti saatu täällä paljon tehtyä parin kesän aikana. Itse sitä välillä ikäänkuin "sokaistuu" kaikelle sille mitä täällä on tapahtunut, kun tuijottaa lähes päivittäin samoja nurkkia.


Uusimme myöskin tänä kesänä talon kaikki kolme huonokuntoista ulkoporrasta. Meillä on talon etupuolella yksi ovi ja takapuolella kaksi ja kaikkien edestä lähtee portaat pihalle. Etupihan portaiden kolme ylintä paksua lankkuaskelmaa oli vielä hyvässä kunnossa, joten niille piti tietenkin keksiä jotain uusiokäyttöä. Koska meillä ei ollut pihalla mitään istumapaikkaa, niin keksimme rakentaa lankuista takapihalle pöydän. Meillä ei ole vielä myöskään minkäännäköistä terassia pihalla, joten kokeilimme laittaa pöydän takapihan Hevoskastanjan alle. Tämä on muuten ainut pihan puista joka alkaa näyttää jo puulta. Muut kasvit ovat vielä melko pieniä. Puun alle syntyi kiva pieni istuskelualue, jonka äärellä on kiva syödä vasta grillatut makkarat tai paistetut vaahtokarkit.

 Ripusin puun oksiin Honkkarista ostettuja aurinkokennolyhtyjä. Nämä eivät ole siis paperia vaan sellaista liukasta kangasta, joten ne kestävät myös kosteutta. Lyhtyjen sisällä on patterit, jotka olen kertaalleen vaihtanut kun ne eivät jaksaneet, enää kovin pitkään palaa. Pöydällä olevissa lyhdyissä on myöskin pattereilla toimivat led-kynttilät jotka menevät illalla ajastimella päälle. Tuolit löytyivät Facebookin kirppisryhmästä, ja ne maksoivat viisi euroa kappale. Tuolit ovat kun uudet. Ovat olleet kai kerran pihajuhlakäytössä. Satiin siis varsin edullisesti kasaan kiva istuskelualue pihalle. Pian siirretäänkin sitten kalusteet säilöön odottamaan ensi kesää ja uusia projekteja!

Kiinnostaako teitä muuten lukea enemmänkin pihajuttuja?

Jaan Instagramin tarinoissa usein videoita meidän touhuista, joten kannattaa seuratata myös siellä, niin pääsee melko reaaliajassa seuraamaan täällä tapahtuvia projekteja.

3 kommenttia:

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan