Slider

Paremmat sisustuskuvat: Vinkkejä kuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn

30. tammikuuta 2017


Minulta usein kysytään neuvoa valokuvaamiseen ja kuvien käsittelemiseen liittyen, joten ajattelin että voisin kirjoittaa myös tänne blogiin muutaman ihan perus vinkin.

Otan itse kaikki kuvat raw-muodossa ja muutan ne kuvankäsittelyn jälkeen jpg-muotoon. Käytän kuvien käsittelyyn Adobe Lightroom-ohjelmaa sekä Adobe Photoshop-ohjelmaa. Maksan Lightroomin ja Photoshopin käytöstä pientä kuukausimaksua, mikä on ollut tosi kiva sillä siten saan aina uusimmat päivitykset. Ohjelmia voi kokeilla maksutta 30 päivää. Lightroom on varsin näppärä ja nopea käyttää sen jälkeen kun perustoiminnot hallitsee. Photoshopin käyttö vaatii hieman enemmän opettelemista, mutta toisaalta sen avulla pystyykin sitten tekemään enemmän/erilaisia asioita kuin Lightroomilla.


Ensimmäinen asia mikä kannattaa tehdä on huolellinen tutustuminen omaan kameraan ja sen käyttöohjeisiin. Myös valokuvauksen perusteihin kannattaa perehtyä sillä sitä kautta kameran toimintaa on helpompi ymmärtää.

Ennen kameraan tarttumista huoneesta kannattaa siivota kaikki turha pois. Tarkistaa ettei huonekalujen alle ole eksynyt tavaroita ja avaa verhot jotta huoneeseen tulee luonnonvaloa. Luonnonvalossa tulee minusta kauniimpi lopputulos mitä keinovalossa. Itse sammutan siis kaikki valaisimet, paitsi jos en sitten halua vartavasten ottaa kuvaa valaisimesta kun se on päällä. Kannattaa panostaa siis siihen että mahdollisimman paljon on jo etukäteen hoidettu ja kameran säädöt ovat kohdillaan. Jälkikäsittelyssä pääsee näin paljon helpommalla. Kaikkia virheitä ei myöskään pysty kuvankäsittelyllä korjaamaan, joten sen varaan ei kannata laskea. Esimerkiksi jonkin kaapin alle unohtuneen tavaran tai objektiivissa olleen roskan poistaminen kuvista on työlästä ja se ärsyttää jos kuva on muuten onnistunut.


Varmista että objektiivi on puhdas ja ettei sen sisällä ole pölyä, roskaa tai linssissä ole tahroja. Objektiivia en suosittele itse alkamaan puhdistamaan sisäpuolelta, vaan se kannattaaa ehdottomasti viedä huoltoon puhdistettavaksi ettei objektiivi vahingoitu.

Panosta kunnolliseen ja tukevaan jalustaan. Hyvä jalusta on yleensä aika painava, jolloin se pysyy myös paremmin vakaana. Varmista että kamera on kunnolla jalustassa kiinni. Jos kamera pääsee vähänkään heilumaan näkyy se kuvissa heilahtamisena ja epätarkkuutena. Säädä asetukset kohdilleen. Kannattaa kokeilla erilaisia asetuksia ja seurata miten ne vaikuttavat kuviin, näin oppii samalla mikä toimii ja mikä ei. Automaattiasetuksella pääsee harvoin hyvään lopputulokseen, varsinkaan jos valoa on vähänkään liian vähän tai haluaa itse päättää mihin kamera tarkentaa.


Siirrän kuvat koneelle Lightroom ohjelmalla. Lightroomissa kuvia on helppo selata, verrata ja valita parhaimmat kuvat joukosta. Kuvat käsitellään Lightroomissa Develop-tilassa ja Library-tilassa kuvia voi selata. Ohjelmassa on myös se kiva puoli että yhteen kuvaan tehdyt asetukset voi kopioida toiseen/muihin kuviin (Develop - Settings - Copy settings...), jolloin kaikkia kuvia ei tarvitse erikseen muokata.  Kuvien suoristaminen ja rajaaminen on Lightroomissa myös varsin helppoa Crop Overley-työkalun kautta. Ohjeen kuvien lisäämiseen, suoristamiseen ja rajaamiseen löydät täältä. Googlesta löytyy paljon ohjeita ja ohjevideoita, joten niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Tarkista myös että Lightroomin asetukset ovat kohdillaan, varsinkin kun tallennat kuvan ensimmäistä kertaa Lightroomissa käsittelyn jälkeen koneelle.

Lightroomissa pystyy helposti vertaamaan kuvaa ennen ja jälkeen käsittelyn. Vasemmalla puolella ennen ja oikealla jälkeen.
Oikeanpuolimmainen kuva on mm. tarkempi ja värit ovat kirkkaammat. Myös yksityiskohdat erottuvat selkeämmin.

Listasin alle sellaisia asioita mitä itse tarkistan/muokkaan kuvissa. Suurin osa näistä muokkauksista on sellaisia mitä voi muokata myös ilmaisilla perusohjelmilla. Alla olevat esimerkit ovat kuvakaappauksia Lightroomista.

1. Valkotasapaino.


Nappaa pipetistä kiinni ja paina kuvassa sellaista kohtaa minkä kuuluisi olla neutraalin harmaa. (Yllä olevassa kuvassa hyvä valkotasapaino löytyi klikkaamalla vasemman yläreunan kaaren sisäreunaa.) Kokeile painaa jotain toista kohtaa jos värit eivät näytä oikeilta. Temp- ja Tint-janoilla voi vielä hienosäätää valkotasapainoa. Temp-palkilla vaikutetaan kuvan värien lämpötilaan. Oikealle siirrettäessä kuvasta tulee lämpöisempi ja vasemmalle puolestaan kylmempi. Tint-palkkia liikuttamalla vaikutetaan kuvan vihreisiin ja violetteihin sävyihin.

2. Valkotasapainon alta löytyy Tone (sävy) -janat.


Kuvan kirkkautta säädetään Exposure-janasta. plussalle liikuttamalla kuvasta tulee kirkkaampi ja miinukselle siirrettäessä tummempi. Kontrastia säädetään Contrast-palkin avulla. Kontrastia säätämällä "erotetaan" vaaleat ja tummat alueet selvemmin toisistaan. Mitä enemmän kontrastia sitä suurempi ero on tummien ja vaaleiden alueiden välillä. Kontrastin lisääminen auttaa siis korostamaan ykistyiskohtia ja erottamaan kohteen taustasta. Higlights janaa siirtämällä voi vaikuttaa kuvien vaaleiden alueiden "kirkkauteen". Vaikka jos jokin kohta kuvasta "palaa puhki" saa sitä hieman paranneltua siirtämällä janaa miinukselle. Jos vaaleat kohdat ovat puolestaan liian tummia janaa siirretään plussalle. Shadows-palkilla vaikutetaan kuvan varjoihin. Whites ja Blacks janoja kannattaa myös kokeilla liikutella ja katsoa mitä kuvalle tapahtuu. Nimensä mukaisesti ne vaikuttavat kuvan valkoisiin/vaaleisiin ja mustiin/tummiin alueisiin. Vain kokeilemalla oppii.

3. Tonen alta löytyy puolestaan Presence-janat.


Clarity janalla pysyy säätämään kuvan selkeyttä, Vibrancella ja Saturation janoilla taas kuvan värien intensiivisyyttä. Claritya voin tässä vaiheessa säättää halutessaan hieman plussalle, mutta yleensä sädän kuvan tarkkuutta ja selkeyttä vasta seuraavassa kohdassa tai sitten vasta avattuani kuvan Photoshopissa.

4. Kuvan tarkennus.


Oikeaa reunaa alaspäin rullaamalla löytyy sharpenig-säädöt. Valokuvatessa iso-luku kannattaa pitää pienenä (esim. 100) sillä se vähentää kuvien kohinaa. Jos iso-luku on ollut kuvatessa suuri se korostuu varsinkin kuvaa tarkennettaessa ja kuva näyttää pikselimäiseltä. Eli jos iso-luku on ollut liian suuri, on kuvista enää tässä vaiheessa vaikea saada siistejä ja tarkkoja. Näitä palkkeja säädettäessä kannattaa kokeilla pitää alt-näppäin pohjassa, jolloin kuvassa tapahtuvat muutokset näkyvät harmaalla pohjalla ja ne erottuvat selkeämmin. Amount-palkilla säädetään koko kuvan terävyyttä. Mitä isompi numero sen tarkempi kuva, ja sen tarkemmin myös mahdollinen kohina ja virheet näkyvät. Radius kohta kannattaa pitää max. 1,5. Itse käytän 1:stä. Paina alt-näppäintä samalla niin huomaat mitä tapahtuu. Detail-kohdasta yksityiskohtien tarkkuutta voi lisätä vielä entisesttään. Tämän janan kanssa kannattaa olla maltillinen, sillä se lisää myös kuvan kohinaa ja kaikki mahdolliset virheet näkyy selkeämmin. Masking-palkki pyrkii vaikuttamaan/vähentämään tasaisten/yhtenäisten alueiden liikaterävyyttä (esim sininen taivas) ja säilyttää terävyyden vain kuvassa näkyvien esineiden/yksityiskohtien reunoissa. Sharpening palkkien alta löytyy vielä erikseen Noise Reduction-palkit joilla mahdollista kohinaa voi yrittää vähentää.

5. Lens CorrectionsRaw-kuvien kanssa kannattaa kokeilla laittaa ruksit myös Enable Profile corrections- ja Remove chromatic Aberration-kohtiin ja katsoa mitä kuvalle tapahtuu. Tätä toimintoa käyttämällä Lightroom korjaa objektiivin aiheuttamat vääristymät, kuten tynnyri- tai neulatyynyvääristymät. Usein myös vinjetti (kuvan kulmat näyttävät tummemmilta) korjautuu. Vinjettiä pystyy säätämään tarkemmin tarvittaessa vielä Effects valikon alla. Profile kohdasta voi tarkistaa että onko objektiivi valinta oikein.

Kun kuva on valmis se voidaan lopuksi tallentaa esimerkiksi omalle tietokoneellesi.

Tässä siis omat vinkkini kuvien ottamiseen ja käsittelyyn. Jokaisella on oma tapansa tehdä asioita ja netistä löytyy lukuisia ohjeita. Vain kokeilemalla ja yrittämällä oppii ja löytää sen itselleen parhaimman tavan.

Jos tulee vielä jotain kysyttävää niin vastaan mielelläni. Voin kirjoittaa vaikka jonkinnäköisen jatko-osan jossain vaiheesssa. Ideoita otetaan vastaan. :)

Oikein ihanaa uutta viikkoa kaikille ja antoisia hetkiä valokuvauksen parissa! :)


16 kommenttia:

 1. Haasteellista on tehdä hyviä kuvia, sen kyllä huomaa eron omissa ja oikein laadukkaasti käsitellyissä kuvissa toisten blogeissa. Lightroomia olen usein ajatellut, että voisi olla maksullisista hyvä ohjelma. Nyt olen käyttänyt lähinnä ilmaisia ohjelmia.Samoja ominaisuuksia niissäin on karkeammin ja perusjutut vain sisältäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, mutta onneksi kaikkea voi oppia. Kun katson omia vanhoja kuvia, niin huomaa kyllä että paljon on menty eteenpäin ja opittu. Enää kuvatkaan ei kaipaa niin paljoa käsittelyä kun kameran käyttö on paremmin hallussa. Lightroom on kyllä kiva ja näppärä. Plussaa myös siitä että kaikkia koneella olevia kuvia voi selata sen kautta.

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä. Täällä ollaan vielä niin kuvaamisen kuin kuvankäsittelynkin kanssa alkumetreillä. Mutta, harjoittelemalla eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään! :) Täällä taitaa olla noin 7 v järjestelmäkameran kanssa harjoittelua takana, mutta silti on vielä paljon mitä haluaisin oppia. Valokuvaus on siitä kiva harrastus, että aina voi oppia lisää. Niinhän se menee että harjoittelu tekee mestarin. :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä, kiitos! Pitäisi varmaan kokeilla Lightroomia, itsen olen alusta asti säädellyt Photoshopilla enkä oikein osaa siellä kuin paria vipstaakkelia säätää :D Voisi olla helpompi ja tehokkaampi ohjelma tuo toinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään! Mukavaa olla avuksi! :) Lightroom on kyllä ihan huippu ja tosi monipuolinen ohjelma. Suosittelen! :) Photoshopissa minulla myös paljon vielä opeteltavaa. Niin paljon kaikkea mitä sillä voi tehdä, että ehtii unohtamaan jo puolet ennenkun saa seuraavan asian opetettua. :D

   Poista
 4. Kuvasi ovat kyllä upeita! Varmasti kuvien laatuun vaikuttaa yhtenä osana myös käytössä oleva tekniikka. Millä kameralla kuvaat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tottakai vaikuttaa. Onneksi perus järjestelmäkamerallakin pääsee jo pitkälle, ja pokkareillakin saa tänä päivänä jo tosi hyviä kuvia. Hyvällä kamerallakin saa toisaalta huonoja kuvia, jos sen käyttöön ei ole perehtynyt kunnolla. Yleensä myös mitä kalliimpi kamera, niin sen vaikeampi sitä on käyttää, kun säätömahdollisuuksiakin on enemmän ja automatiikkaa vähemmän. Tällä hetkellä kuvaan Canonin 5 D Mark II:sella. Objektiivina näissä kuvissa on Canonin 50 mm 1.4.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta! :) Tuon kameran perään olenkin vähän haaveillut.

   Poista
  3. Eipä mitään! Mukavia kuvaushetkiä! :)

   Poista
 5. Heips, hyvät vinkit! Onko niin, että 5D:llä ei pysty ottamaan ISO 800 asetuksilla kohinatonta kuvaa? Vai käytätkö vaan aina 100? Onhan se parempi :) Mulla on 70D ja sillä 800 on ihan maksimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin käyttämään yleensä iso lukua 100. Harvemmin menen kovin paljon yli. Tottakai riippuu tilanteesta ja joskus on pakko kasvattaa iso-lukua. Kyllä se siinä 600-800 ja yli paikkeilla on kun alkaa omaa silmää häiritsemään. :)

   Poista
 6. Itsellä samat ohjelmat ja tavat muokata kuvia. Ihan naurattaa omat kuvat parin vuoden takaa.. :D Meillä mies on enemmänkin kuvausekspertti.. mä yritän joskus jostain jotain ymmärtää, mutta pikkuhiljaa oon oppinut. Aina kun oon sisäistänyt kameran systeemit, on mies vaihtanut kameran ja taas oon saanut opetella hommat uudelleen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, itsekkin kauhistelen aina noita vanhempia valokuvia ja mietin, että miltäköhän nämä nykyiset mahtavat näyttää omaan silmään muutaman vuoden päästä. :D Meillä myös miehellä oli ensin järjestelmäkamera ja sitten huomaamatta omin sen itselleni ja siitä se sitten lähti... :D

   Poista
 7. Kiitos todella paljon kattavista vinkeistä!

  VastaaPoista

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan