Slider

Valokuvauksen perusteet

23. maaliskuuta 2014


Saan aika paljon kyselyitä valokuvaamisesta ja välineistöstäni, joten ajattelin pyhittää aiheelle ihan oman postauksensa. En ole mikään ammattivalokuvaaja, joten pahoittelen jos mukaan eksyy vääriä termejä. Yritän kirjoittaa aiheesta helposti ymmärrettävällä tavalla.

Ensimmäinen järjestelmäkamera, jolla aloitin kuvaamisen oli Canon 400 D. Kuvailin ja harjottelin sillä noin kolme vuotta, jonka jälkeen ostimme Canonin 5D mark II-
kameran, joka minulla on siis tällä hetkellä käytössä.

Tuossa Canonin 5D mark II-mallissa on suurempi kenno verrattuna perusmallin järjestelmäkameroihin. Kamera on suunniteltu lähinnä ammattilaiskäyttöön ja sitä käyttävätkin useat ammattivalokuvaajat. Suuren kennon etuja ovat mm. suurempi pikselimäärä ja parempi valon keräys kyky. Nämä ominaisuudet vähentävät kohinaa ja valokuvien laatu on parempi. Jotta näistä ominaisuuksista sitten on hyötyä on satsattava hyvälaatuisiin objektiiveihin.

Kuvituksena muutama otos perjantailta. Pääsin kuvaamaan ystävän 7,5 kk ikäistä neitiä.


Objektiiveja kameralaukusta löytyy tällä hetkellä neljä ja kovasti haaveilen parista uudesta. Eniten käytän Canonin 50 mm (=polttoväli) f 1.4-objektiivia. Se on kiinteä (ei zoom-ominaisuutta) valovoimainen objektiivi (Valovoima tarkoittaa suurinta mahdollista aukkoa, johon objektiivi pystyy. Mitä pienempi objektiivin f-luku (kertoo aukon koon) on sitä enemmän kennolle pääsee valoa= helpommin valoisampia kuvia). Se on hyvä perusobjektiivi, joka soveltuu esim. ihmisten ja asunnon kuvaamiseen. Kuvaan ei "mahdu" hirveän paljon tavaraa ja esimerkiksi pienessä huoneessa kuvaaminen on hankalaa, minkä vuoksi haaveilen hieman laaja-alaisemmasta objektiivista.

Kameran polttoväli määrittää sen, kuinka paljon kuvaajan edessä olevasta näkymästä piirtyy kennolle. Mitä suurempi polttoväli on (mm-luku), sitä pienempi on kuva ala ja vastaavasti pienellä polttovälillä kuva-ala
 on suuri. Esimerkkinä vaikkapa muotokuvaukseen hyvin soveltuva 85 mm ja maisemakuvauksessa puolestaan suositaan usein alle 30 mm polttoväliä.

On olemassa kiinteitä ja zoom-objektiiveja. Zoom-objektiivilla polttoväliä voidaan muuttaa.


Ennen valokuvan ottamista kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

-Perehdy kameran toimintoihin huolella.
-Tarkista, että objektiivi on puhdas (pienetkin roskat, sormenjäljet, lumihiutaleet, vesipisarat ym. näkyvät kuvissa).
-Hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon.
-Mieti mitä haluat saada kuvaan. Kokeile eri kuvakulmia ja eri korkeuksilta kuvaamista.
-Mieti mihin haluat tarkentaa. Nykyisin automaattitarkennus on hyvin laadukasta, joten sillä pärjää lähes kaikissa kuvaustilanteissa. Mikäli objektiivi tukee automaattitarkennusta, muista tarkentaa (laukaisunappi puoliksi pohjaan), ennen kuvan ottoa.

Kuvattaessa kameran täysautomaattiasetuksella, saadaan lopputulokseksi hyviä perusvarmoja kuvia. Jos haluaa lähteä kokeilemaan jotain uutta, saada entistä parempia kuvia tai kuvaustilanne on hieman haastavampi, pystyy järjestelmäkameroissa säätämään lähes kaikkia kuvaustoimintoja.

Ainakin seuraaviin toimintoihin kannattaa perehtyä:

-Mitä pienempi ISO-arvo, sen vähemmän kohinaa kuvassa esiintyy. Hämärässä kuvatessa joutuu yleensä käyttämään isompaa ISO-arvoa, jos ei käytä esimerkiksi salamaa tai pidempää valotusaikaa.
-Valotusaikaa säätämällä saa erilaisia effektejä kuvaan esim. autotiellä valot näkyvät viivoina tai kävelevä ihminen epäselvänä "haamuna". Kannattaa myös kokeilla kuvata virtaavaa vettä pidemmällä valotusajalla, lopputulos on hieno.
-Jos valotusaika on pitkä on käytettävä jalustaa, sillä käsivaralla kameraa ei saa pidettyä riittävän vakaana kovin pitkää aikaa.



Useasti valokuvat otetaan JPEG-muodossa, jolloin ne on "pakattu" pienemmiksi. Kuvat ovat siis pienempi kokoisia ja vievät vähemmän tilaa muistikortilta ja tietokoneelta. Kuvaan mahtuu tällöin vähemmän "tietoa" ja esimerkiksi kuvan väritarkkuus vähenee. JPEG-kuvien jälkikäsittely on myös rajallisempaa. Osasta kameroista tallennusmuodon voi vaihtaa toiseen, jolloin yleensä käytetään RAW-formaattia. RAW-kuvalle voi jälkikäteen tehdä sellaisia säätöjä, mitä JPEG-kuville tehdään jo kuvanottohetkellä. Tarpeeksi suuri JPEG -tiedosto riittää kuitenkin usein ja on varsin monikäyttöinen.


Valokuvaamista ei voi oikein muuten oppia kun harjoittelemalla ja kokeilemalla rohkeasti eri säätöjä. On hyvä perehtyä ainakin hieman valokuvauksen perusteisiin, sillä se auttaa paremmin ymmärtämään miten kamera ja objektiivit toimivat ja helpottaa huomattavasti valokuvaamista.


Paljon hyviä kuvia kaikille! :)


22 kommenttia:

  1. Vau, makeita kuvia! Täytyykin ite myös harjotella tuota ihmisten kuvaamista :)

    VastaaPoista
  2. Upeita kuvia! :)


    http://pienilintu.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Kuvasi ovat omaan silmääni tosi hyviä. Kuvaustyylisi onkin lähellä omaani. Kiitos postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä!
      Mukavaa, jos postauksesta oli hyötyä! :)

      Poista
  4. kiiitti postauksesta, tästä olikin apua !:)

    VastaaPoista
  5. Aivan mielttömän kauniita kuvia Minttu!

    VastaaPoista
  6. Aivan todella upeita kuvia! :) Ei voi kuin ihailla! Kerrotko mulle vielä millä säädöillä valoisessa saa sellaisia ikäänkuin "haamuja"? Saan kyllä pimeällä niitä, mutta tarpeeksi valoisassa kuvasta tulee ihan vaan valkoinen, enkä muista enää miten tuo homma täysin toimi kun en oo jippoillut tuon kanssa aikoihin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos annieveliina! :)

      Kokeile kasvattaa f-lukua, eli pientää aukkoa ja pienentää ISO-lukua. Esim. ISO 50 ja f-luku jossain 20+ paikkeilla.

      Poista
    2. Ohoh keksin tuon ja ennenkuin luin vastaustasi :D Olin vaan jämähtänyt liikaa yhteen säätöön.... Mutta iso kiitos sulle!! :)

      Poista
  7. Kiitos tästä! Pitäisi tutustua paremmin omaan kameraan ;).

    VastaaPoista
  8. Tämä oli tosi kiva postaus!!! Kiitos !

    VastaaPoista
  9. Kiitos hyödyllisestä postauksesta! <3 Ihania kuvia jälleen kerran! :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos hyvistä vinkeistä! Täälläkin pitäisi tutustua omaan kameraan vähän paremmin, vaikka onhan tuo ollut käytössä jo kohta pari vuotta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä Salla! :)
      Minulla riittää myös edelleen paljon opettelemista. Koko ajan oppiin uutta! :)

      Poista
  11. Kannatti kurkistaa tähän blogiin :D tämä postaus tuli nimittäin tarpeeseen ja muutenkin kiva blogi täältä löytyi :)

    VastaaPoista

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan