Slider

Parketin maalaamisesta

3. tammikuuta 2013


Olen saanut kyselyitä parketin maalaamisesta , joten ajattelin tehdä siitä tänne ihan oman jutun.
Laaminaatin alta paljastui siis keittiöremontin yhteydessä kellastunut koivuparketti. Se oli paikoin niin kulunut ja tummunut ettei sen koneellinen hiominen ja uusi lakkaus olisi onnistunut. Mieleeni tuli ajatus parketin maalaamisesta valkoiseksi ja marssimmekin rautakauppaan selvittämään asiaa.

Urakan aloitin Hiomalla vanhan lakkapinnan rikki aika karhealla hiomapaperilla. Osan lattiasta hioin käsin ja osan käsihiomakoneella. On muuten hikistä ja aikaavievää puuhaa.

Alla olevassa kuvassa lattiaa ei ole vielä hiottu.Telaksi kannattaa valita lyhytnukakinen, laadukas tela. Lattia kannattaa tietenkin myös imuroida ja pestä huolella, sillä jokaikinen karva ja hius jää maaliin samantien kiinni.

Maaliksi valitsimme Tikkurilan Betolux lattiamaalin, rautakaupan suosituksesta. Maalia saa lakkabensiiniohenteisena tai vesiohenteisena, Betolux Akvana. Itse valitsimme lakkabensiiniohentesen, koska se oli kuulema peittävämpi ja vaatisi vähemmän maalikerroksia ja se on joidenkin lähteiden mukaan kestävämpi.Väri kellastui ihan aavistuksen aina kuivuessaan, mutta ei näytä vielä ainakaan keltaiselta valkoisten huonekalujen rinnalla. Jalkalistat tosin näyttävät keltaiselta lattiaan verrattuna... Osan jalkalistoista olenkin jo kerennyt maalaamaan myös samaisella lattiamaalilla. (Jos maalin sävyttää, sen pitäisi säilyttää väri paremmin.)


Haju oli maalissa suhteellisen voimakas ja vaati kunnon tuuletuksen. (Vesiohenteinen Akva kuulema haisee huomattavasti vähemmän.) Yöt nukuimme yläkerrassa oven takana ja haju ei pahemmin tiiviin täysipuisen suljetun oven lävitse tullut. Aamulla haju oli jo lähes kokonaan poissa ja parin päivän verran maalausurakan lopettamisen jälkeen tuoksui vielä aavistuksen vastamaalatulle.

Yön aikana maali kuivui kävelykuivaksi. Pölykuiva maalin pitäisi olla 3-4 tunnissa. Betolux Akvassa (se vesiohenteinen), kuivumisaika on lyhyempi. Maalipinta kesti seuraavana aamuna kävelyn, mutta oli muutaman päivän herkkä rullaantumaan joten sen kanssa sai olla todella varovainen. Noin viikon päästä maali alkoi kestää vähän kovempaa käsittelyä ja aloimme laittamaan kalusteita pikkuhiljaa paikoilleen.

Maalipurkin mukaan, lopullinen kovuus saavutetaan noin yhdessä kuukaudessa.
Lattia vaati kolme maalaus kertaa ja maalausväliksi neuvottiin yhtä vuorokautta. 

Kannattaa aina kysyä maalikaupasta, mikä maali sopii omalle lattialle parhaiten.

Tällainen projketi se siis kaikenkaikkiaan oli.


EDIT! Tässä pieni päivitys lattiatilanteesta, koska niin moni tulee blogiin googlen kautta. Olemme tämän jälkeen maalanneet lattian vesiohenteisella Betolux Akvalla ja suosittelen sitä lämpimästi. Enää en maalaisi lakkabensiiniohenteisella. Kuivumisaika on huomattavasti lyhyempi, maali ei pahemmin haise ja maalipinta ei ole läheskään niin herkkä kolhuille ja se ei rullaannu samalla tavalla. Betolux Akvalla työ on paljon nopeampaa ja kivempaa. Lattia ei myöskään ole kellastunut samalla tavalla. Ennen Betoluxin käyttöä lattia kannattaa maalata Tikkurilan Otex-tartuntapohjamaalilla, sillä se vähentää maalattavien kerrosten määrää ja maali pysyy lattiassa paremmin.


21 kommenttia:

 1. Paljon on tekemistä riittänyt, mutta lopputulos aivan upea :) Itsekin haaveilen valkoisesta lattiasta.. ehkä sitten joskus.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jensku!:)
   Lopputulos on kyllä tosiaan joka hikipisaran arvoinen, eikä kaduta yhtään!:)

   Poista
 2. Kuulostaa mahtipontiselta projektilta mutta lattia on valloittava ja ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin jälkikäteen ajateltuna onhan se pikkasen "hullun hommaa", mutta lopputulokseen olen kyllä varsin tyytyväinen ja sain juuri sellaisen, kun halusinkin:) Eteinen ja työhuone olisi vielä työnalla, kun jostain saisi vielä sen kipinän tarttua toimeen..:)

   Poista
 3. Mä haluun samanlaisen lattian! ;) yläkertaan sopisi kuin nakutettu. Mutta, uutta kun tehdään, kuullostaisi hullulta ostaa vanhaa parkettia ja tehdä sama. :) Ei sitä kuitenkaan tiedä mitä keksitään :=)
  Lattia on tosissaan IHANA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh;) No olisihan se kieltämättä aika erikoinen ratkaisu;) Kyllä te jotain kivaa varmasti keksitte!:)
   Kiitos Ride!:)

   Poista
  2. Yksi vaihtoehtohan vois olla ostaa esim. Byggmaxista halvinta mahdollista parkettia (aika usein 12,90€/m2 koivua tai saarnia - pyökki ei käy lattialämmityksen päälle), pyytää saisiko laudat käydä jossain koululla tai puusepänverstaalla vetämässä tasohiomakoneen läpi ennen asennusta ja asennuksen jälkeen maalata tai öljytä valkoiseksi ;)

   Poista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Teidän koti näyttää kerrassaan upealta.
  Mielessäni on käynyt myös meidän vanhan mosaiikkiparketin maalaus. Kuinka muuten nuo parketin palojen reunat näkyvät lopputuloksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, jos tästä on jollekkin hyötyä!:)
   Reunat näkyvät pieninä rakoina, parketin palasten välissä. Meillä parketin palaset ovat nykyisiä parketteja leveämpiä, joten ne näyttävät suunnilleen lankun levyisiltä. Yhdessä tuollaisessa palasessa meillä on kaksi kapeampaa "raitaa", kun uusissa parkeiteissa yhdessä palasessa on kolme, nämä eivät jää näkyviin maalin alta ainoastaan niiden isojen parkettipalojen reunat. Kuva kaksi ehkä paremmin selventää mitä tarkoitan, hankala selittää...:)

   Poista
 5. Meitä mietityttää eniten juuri se, pitääkö kotoa olla todellakin kuukausi poissa, vai riittääkö esim. viikon poissaolo. Lisäksi mietityttää hajuhaitta. Pitäisikö koko asunto tyhjentää maalauksen ja kuivumisen ajaksi? Tänään tuli kotiin myös erikoisparketin laminaattinäytteet, jotka eivät nekään näytä hassummalta..

  | mustikkasmoothie.blogspot.com |

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Hajua kesti vain tunteja, niiin kauan kunnes maali oli pölykuiva, yön aikana haju oli jo lähes kokonaan poissa ja ei mitkään huonekalut tai tekstiilit meistä jääneet haisemaan, eikä kukaan muukaan kyllä ole huomannut mitään.
   Onhan se laminaatti aina kestävämpi vaihtoehto ja helppo ja nopea asentaa:)

   Poista
 6. Teidän koti on kyllä ihana persoonallinen ja erityisesti keittiö on upea! Hauska nähdä, että joku muukin on totettanut saman projektin:) Me myös maalattiin toissa kesän rempassa vanhat kuluneet parketit valkoisella, ja tykkään ihan hirveästi. Musta on tosi kivan näköstä sekin, että ne parketin rajat näyttää just vähän lankuilta. Me päädyttiin aikapulan takia käyttämään Akvaa, ja voin kyllä suositella sitä! Hajuttomuuden lisäksi plussaa on se, että se on ihan vitivalkoista ja pysyy sellaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Veera!:)
   Mukavaa, kun kerroit kokemuksia tuosta Akvasta, löysin siitä niin vähän kokemuksia!:) Sitä täytyy ehdottomasti seuraavalla kerralla päästä kokeilemaan!:)

   Poista
 7. Teillä on maailman täydellisin keittiö!!! :)

  VastaaPoista
 8. Oih mikä lattia tuli, mahtava idea tuo parketin maalaus, pitää laittaa korvan taakse :)

  VastaaPoista
 9. Me maalasimme betolux akvalla valkoiseksi yläkerran parketti. Muuten hyvä mutta täysin valkoinen lattia tosiaan paljastaa pienetkin pölyt ja hiukset, eli imurointi pakollinen parin päivän välein... vai onko vaan meillä pölyisempää. Miten teillä? On muuten ihana blogi tämä. Jään seuraamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Heidi!:)
   Se on aivan totta, että joka ikinen roska oikein loistaa valkoiselta pohjalta. Lattiaa saa imuroida joka päivä ainakin kerran ja kyllä sen pesenkin useampaan kerran viikossa. Meillä kun on vielä "minä syön itse" vaihe neidillä ja kaksi koiraa. Lisäksi asumme maalla ja piha ja tiet ovat hiekkaa.. Yksi ikävä puoli on myös se, että jos lattialle jää hetkeksi pidempään vettä, esim. Koirien vesi läiskyy, niin lattiaan jää pysyvästi harmaa läntti, johon auttaa vaan uusi maali. Onhan se kiva, mutta työläs!
   Kiitos, tervetuloa lukijaksi!):)

   Poista
 10. Moi!
  Ihana blogi ja kaunis kaunis koti! :) Tosi makeeksi ootte saaneet tuon keittiön kyllä, ei voi kun ihailla!
  Jos saa antaa rakentavaa palautetta, niin pilkkusäännöt olisivat ehkä kertauksen tarpeessa? (En haluaisi olla pilkunviilaja mutta Sinulla on systemaattinen kirjoitusvirhe joka postauksessa)

  VastaaPoista
 11. Hei!

  Kiitos, mukava kuulla! :)
  Kiitos palautteestasi. Tiedostan tämän ongelman ja yritän parantaa tapani ;);)

  VastaaPoista

Kiitos, että vierailit blogissani! Ilahdun kovasti jokaisesta kommentista.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan