DIY: Joulukuusenkoristeet askartelumassasta

8. lokakuuta 2015

Jaoin eilen Istagramissa kuvan tekemistäni joulukuusenkoristeista ja useampi kyseli, että mistä ja miten olen niitä oikein tehnyt. Lupasin kirjoittaa aiheesta postauksen blogiin, joten tässä se nyt tulee. :)

Käytän kuusenkoristeiden tekemiseen huoneilmassa kuivuvaa/kovettuvaa valkoista askartelumassaa. Tällaisia massoja valmistavat mm. Fimo, Das ja Jovi. Massoja myyvät mm. askarteluliikkeet ja kirjakaupat. Olen törmännyt niihin välillä myös paperi- ja askartelutarvikkeita myyvissä tavarataloissa, kuten esimerkiksi Stockmannilla, Kärkkäisellä ja Hong Kongissa.


Ihan ensiksi pöydän suojaksi kannattaa laitaa leivinpaperia jottei massa jää pöytään kiinni, ja jotta koristeet on helpompi irrottaa alustasta. Massa kannattaa "vaivata" kunnolla ennen kaulimista, jotta sitä on helpompi työstää ja jotta pinnasta tulee siisti ja tasainen. Hyvä paksuus levylle on n. 0.5 cm, sillä liian ohueksi jääneet koristeet murtuvat ja rikkoutuvat helposti.

Muotteina olen käyttänyt ihan tavallisia piparkakkumuotteja, esimerkiksi Ikean lasten piparkakkumuotit ovat tosi hyvän malliset ja toimivat. Myös esimerkiksi juomalaseja tai purkinkansia voi hyödyntää muotteina.


Märkään massaan voi painaa erilaisia kuvioita vaikka leimasimilla, tai millä tahansa kuviopintaisella esineellä. Massan kuvioimiseen voi käyttää vaikka pitsiliinaa, kohokuvioista astiaa/ruukkua/juomalasia tai kakkujen koristeluun tarkoitettuja muotteja. Koristeluun voi käyttää myös luonnosta kerättyjä kasveja, esimerkiksi kuusenoksia tai lehtiä.

Leimasimella tulee minusta kaunista jälkeä. Märkään massaan voi painaa värillisen kuvion tai leimasinta voi käyttää myös ilman väriä, jolloin massaan jää pelkkä leimasimen kuvan muotoinen syvennys. Myös kuivunutta massaa voi maalata, lakata tai koristella esimerkiksi askartelutusseilla.


Ennen kuivumista koristeisiin täytyy muistaa tehdä myös reijät naruille. Reijät on helppo tehdä muovisella mehupillillä, jolloin reijistä tulee symmetriset. Ylimääräinen massa kertyy myös näppärästi pillin sisälle, jolloin sitä ei tarvitse alkaa erikseen noukkimaan irti.

Ylijäännyt massa kannattaa pakata ilmatiiviisti, sillä se kuivuu muuten todella nopeasti. Itse olen laittanut ylijääneen massan pakkauksen sisään takaisin ja tämän jälkeen vielä muovipussiin.


Kun koristeet ovat täysin kuivia (vie n. 3-5 päivää) reunat kannattaa hioa, jolloin lopputuloksesta tulee siisti ja viimeistelty. Hiomisen jälkeen lisätään enään haluttu naru ja sitten on valmista! Toki kuivuneita koristeita voi tuunata vielä lisää maaleilla tai tusseilla, ja ne voi myös laata kestävämmän lopputuloksen saamiseksi. Massaoristeiden tekeminen on tosi koukuttavaa puuhaa ja vain mielikuvitus on rajana! :)


P.S. Näitä on jo aika läjä, joten minulle voi myös lähettää s-postia ja kysellä koristeiden perään. :)


Oikein mukavia askarteluhetkiä kaikille! :)


20 kommenttia:

 1. Vitsi noi on kauniita! Noi enkelinsiivet on ehdoton suosikki. Onko niissä muuten optinen harha, kun näyttää että tuo siipiosa olisi koholla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Katja! :)
   Ei ole, siivet ovat tosiaan koholla. :)

   Poista
 2. Oih, miten kauniita! Millä sä teit ne enkelin siivet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sally! :)
   Kakun koristeluun tarkoitetulla muotilla. :)

   Poista
 3. todella kauniita ja tunnhelmallisia.voittaa kaupan muovihärpäkkeet mennen tullen.
  vuosi sitten muksut tekivät koulun joulumyyjäisiin isoja massasydämiä pitsikuviolla ja niitä ostin useamman:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Mamma A.! :)
   Olivat varmasti kauniita. :)

   Poista
 4. Voi miten kauniita! :) itse tein myös massasta viime vuonna kuusen koristeita kun tuntui ettei kauniita ja sopivia valkoisia/vaaleita koristeita löytynyt mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ida! :)
   Niinhän se on, että Itse tekemällä saa helpommin mieluisia. :)

   Poista
 5. Oi, hurjan nättejä! Pitääpä laittaa vinkki korvan taakse :)

  VastaaPoista
 6. Onpas todella upeita! Lasten kanssa ei varmaan sais noin siistejä tehtyä, mutta lapset tekis noita taatusti mielellään. Täytyy pitää mielessä... jospa uusitaan kuusenkoristeet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Silausta vailla! :)
   Minullakin on ollut lapset mukana askartelemassa. Olen antanut molemmille omat palat ja muotteja, niin ovat kauan niiden parissa jaksaneet touhuta. :)

   Poista
 7. Näitä mun on pitänyt tehdä jo monta vuotta -josko nyt olisi aika :)
  Tosi kauniita. Millä teit enkelin siipi koristelun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun tekemään. :)
   Kiitos Sanna! Kakkun koristeluun tarkoitetulla muotilla. :)

   Poista
 8. Hei!
  Aivan upeita koristeita. Voisitko vielä tarkentaa työvaiheen tuohon enkelinsiipi koristeeseen. Se näyttää kiinnostavan muitakin.
  Kiitos. Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Kiitos Tiina. Siivet on vain painettu siipikuvioisella muotilla, ei sen ihmeempää. :) Muotin olen ostanut jo pari vuotta sitten ulkomailta, joten en valitettavasti tiedä, että saako niitä enää mistään.

   Poista
 9. Voi että ovat ihania! Itsellä ensimmäinen joulu kotona perheen kesken tulossa, ja joulukuusen koristeita on tullut valikoitua huolella. Ja itseasiassa Niin huolella, että niitä on vasta 8 kpl. :) Josko näillä ihastuksilla sitten täyttäisi kuusen muut osat. Kelpuutan! Pelkistettyä ja kaunista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 1001daysofsummer! :)
   Minäkin olen haalinut kuusenkoristeita pikkuhiljaa. :)
   Kiitos ja mukavaa joulua! :)

   Poista

Ilahdun kovasti jos jätät kommentin! :)